Korony porcelanowe – zastosowanie

Korony porcelanowe – jak wyglądają?

Korony porcelanowe pomagają w odbudowie ubytków zębowych dotyczących zarówno pojedynczych, jak i większych braków. Mogą być mocowane do implantu lub stosowane jako stosowane jako nakładki na martwy czy uszkodzony ząb. Są to stałe uzupełnienia protetyczne, których pacjent nie może wyjąć samodzielnie. Korony porcelanowe najczęściej wykonywane są z metalu albo cyrkonu. Jeśli podbudowę stanowi metal (np. tytan), trzeba liczyć z możliwością wystąpienia reakcji alergicznych, dlatego wykorzystuje się też tlenek cyrkonu. Jest to trwały i bezpieczny materiał ceramiczny, który daje przy tym bardzo naturalny efekt.

Zalety koron porcelanowych

Dobrze wykonane i prawidłowo założone korony porcelanowe nie powinny wyróżniać się na tle innych zębów kształtem ani barwą. Podczas wizyty stomatolog pobiera wycisk, dzięki któremu protetyk może przygotować stałe uzupełnienie. Kolor korony dobierany jest według wzornika, również jej kształt dostosowany jest do indywidualnych potrzeb pacjenta. Korony porcelanowe są bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Dzięki zastosowaniu odpowiedniego tworzywa, które przypomina szkliwo, dają efekt naturalnego wypełnienia i szybko poprawiają estetykę uśmiechu. 

W jaki sposób dbać o korony porcelanowe?

Korony porcelanowe nie powinny odbarwiać się ani ciemnieć, jednak trzeba o nie dbać. Wystarczy przy tym prawidłowa higiena jamy ustnej, polegająca na szczotkowaniu zębów, używaniu nitek dentystycznych oraz usuwanie resztek pokarmu spomiędzy przestrzeni zębowej. Należy także dbać o dobry stan dziąseł, ponieważ to na nich opiera się korona, a także regularnie odwiedzać stomatologa i kontrolować stan zębów.

Korony porcelanowe – cena

W naszym centrum stomatologicznym pracują najlepsi specjaliści w dziedzinie implantologii. Oferta naszych zabiegów obejmuje między innymi wstawianie koron. Ceny zaczynają się od 1400 zł. Zapewniamy nie tylko sprawne przeprowadzenie zabiegu, ale także wcześniejszą konsultację i opiekę medyczną.

PODZIEL SIĘ:

Czytaj też:

Menu