Licówki ceramiczne – dla kogo będą odpowiednie?

Stomatologia estetyczna to dziedzina, która odpowiada na potrzeby pacjentów chcących poprawić wygląd swojego uśmiechu.

Licówki ceramiczne – jak wyglądają?

Licówki ceramiczne mają kształt cienkich pojedynczych nakładek, które zakłada się na część licową zębów. Dzięki temu w szybki sposób można poprawić ich estetykę. Licówki stosuje się bowiem w sytuacjach kiedy pacjent ma duże przebarwienia albo chce skorygować ich wygląd. Każdy przypadek traktowany jest indywidualnie. Lekarz przygotowuje zęby, nadając im kształt pod licówkę ceramiczną, a następnie przygotowuje wycisk, który przekazuje technikowi. Najczęściej wystarczą tylko dwie wizyty, by poddać swój uśmiech metamorfozie.

Komu można polecić licówki ceramiczne?

Na licówki ceramiczne decydują się osoby, które z jakiegoś powodu nie są zadowolone z wyglądu swoich zębów. Można je założyć, by wyrównać kolor uzębienia, skorygować diastemę czy nadać zębom nowy kształt. To bardzo dobre a przy tym niezwykle estetyczne rozwiązanie w sytuacji gdy dojdzie do uszkodzenia powierzchni (pęknięcia, ukruszenia bądź ułamania. Wtedy licówki porcelanowe szybko rozwiążą ten problem.

Licówki ceramiczne – przeciwwskazania do noszenia

Jest niewiele przeciwwskazań do noszenia licówek. Należą do nich próchnica i choroby dziąseł, duże uszkodzenia zębów czy całkowite braki. W takich wypadkach nasi specjaliści zaproponują inne, ale równie satysfakcjonujące rozwiązania. Licówki ceramiczne nie sprawdzą się także u pacjentów z takimi nawykami jak:

  • bruksizm (zgrzytanie zębami);
  • obgryzanie paznokci;
  • nieumiejętność zadbania o higienę jamy ustnej.

Jak dbać o licówki ceramiczne?

Po nałożeniu licówek należy o nie dbać tak, jak o własne zęby – myć je przynajmniej dwa razy dziennie, korzystać z nitki dentystycznej, a także regularnie kontrolować stan uzębienia i stomatologa.

Licówki ceramiczne to szybki sposób na poprawę estetyki uśmiechu. Jeśli ciebie również interesuje takie rozwiązanie, zapraszamy do naszego centrum!

PODZIEL SIĘ:

Czytaj też:

Menu